Beter presenteren, tips en tricks.

Hoe zorg je dat mensen op het puntje van hun stoel gaan zitten? Hoe zorg je dat je verhaal onthouden wordt? In drie heldere stappen verbeter je eenvoudig je presentatie. 

Stap 1: Vertel niet wat jij kwijt wilt, wel wat de ander wil horen
Niemand zit te wachten op jouw verkoopverhaal. Sluit aan bij de wensen, behoeften en ideëen van je toehoorders. Waar liggen ze wakker van? Waar lopen ze warm voor? Vertel je verhaal zo, dat het de moeite waard is voor je toehoorders.

Zorg voor een duidelijke verhaallijn: vertel wat je gaat presenteren (kop), waarover je presenteert (romp) en sluit af met een samenvatting (staart).

Stap 2: Vergroot je impact met aansprekende en overzichtelijke slides
Gebruik niet te veel tekst, tabellen of bullets. In plaats van een suffe opsomming van ‘de ontwikkelstappen’, laat je schetsen, moodboards en veel beeld zien. Met beeld vergroot je de kans dat mensen de kern van je verhaal onthouden.

Stap 3: Help mensen om je verhaal te onthouden
Wat wil je dat mensen onthouden? Dat is je uitgangspunt. Allereerst herhaal je meerdere malen deze belangrijkste punten. Vertel niet teveel details. Vat aan het einde het verhaal kort en krachtig samen. Eindig met een quote of stelling die mensen aan het denken zet. En geef een handout mee of mail een samenvatting.

Presentatie klaar?
Loop de hele presentatie nog eens na en vergroot waar mogelijk de rust en eenvoud. Het is lastig, maar kill your darlings.

Stel jezelf telkens de vraag: ‘Maakt deze tekst, animatie, kleur of afbeelding mijn boodschap duidelijker?’. Is het antwoord nee? Weg ermee!

Vind je het artikel reuze handig, maar heb je geen tijd? Let’s talk.
Chantal van Heertum –  hallo@chantalvanheertum.com – 06 38 58 33 33