Missie en visie. Weet jij nog wat het verschil is?

De laatste maanden ben ik druk aan de slag geweest met de visie, missie en strategie van verschillende bedrijven. Missie en visie zijn soms lastig uit elkaar te houden. Wat is het verschil ook alweer?

Visie: waar je als bedrijf voor gaat (why)
Wat wil je in de toekomst bereiken? Wat is de toekomstdroom van je bedrijf? Een heldere visie geeft richting, inspireert en laat zien waarin je anders bent dan anderen.

Je reageert niet ad-hoc op nieuwe ontwikkelingen en concurrenten. Wel kijk je hoe je innovaties en ontwikkelingen kunt benutten om je hogere doel te bereiken. 

Missie: waar je als bedrijf voor staat (What)
Wie zijn we? Wat zijn onze waarden? Hoe gaan we met klanten en medewerkers om? Een duidelijke missie geeft helderheid aan medewerkers en verbetert je klantgerichtheid. 

Strategie: hoe je dat als bedrijf bereikt (How)
Hoe gaan we onze visie en missie realiseren? In je strategie bepaal je de koers om je doelstellingen te bereiken. Hoe creëer je meer waarde en hoe behoud of vergroot je je bestaansrecht. 

‘Als het visioen vervaagt, verwildert het volk’
Een quote die ik na twee maanden nog steeds onthoud! Met dank aan Joep Koch, die met deze quote onderstreepte hoe belangrijk een visie voor een organisatie is.

Een duidelijke visie en missie formuleren geeft beter inzicht, richting en vergroot je resultaat gerichtheid. 

Meer weten?
Chantal van Heertum –  hallo@chantalvanheertum.com – 06 38 58 33 33