Start vanuit de ‘why’ en zorg dat je Golden Circle authentiek is.

Iedereen die mij kent, weet dat ik graag lees. Omdat mijn boekenkastruimte niet grenzeloos is, reserveer ik enkel plaats voor de beste marketingliteratuur. Een bijzonder plekje is gereserveerd voor het boek ‘Start with Why’ van Simon Sinek. 

Sinek beschrijft hierin helder dat mensen niet kopen wát je doet, ze kopen wáárom je het doet. De voorkeur van mensen om te kopen groeit, als mensen zich verbonden voelen met het gedachtengoed van je merk. Bedrijven moeten zich daarom niet profileren met wát ze doen of hóe ze dat doen maar wáárom ze doen wat ze doen. Klinkt eenvoudig en doeltreffend, toch? 

In de praktijk merk ik dat ‘how’ en ‘what’ soms overlappen. Wat is het verschil ook alweer?

De Golden Circle bestaat uit drie cirkels:

De kern is ‘why’, daarna volgt ‘how’ en de buitenste cirkel vertegenwoordigt ‘what’.
Wil je als bedrijf inspireren en loyalere klanten? Start vanuit de ‘why’ en zorg dat je Golden Circle authentiek is. Zeg en doe wat je echt gelooft.

 1. Een helder ‘why’ > Wat is je doel, je motief, je geloof?
  Waarom doe je wat je doet? Om te inspireren moet je waarom helder zijn. Het waarom is puur een geloof. Een rotsvast geloof in een ideaal dat groter is dan jezelf geeft mensen charisma. Charisma wekt loyaliteit op en inspireert.
  ‘We willen niet naar ons werk komen om een muur te bouwen, we willen naar ons werk komen om een kathedraal te bouwen.’
 2. Een gedisciplineerd ‘how’ > Hoe doe je wat je doet?
  Op welke manier doe je het anders en beter? Het ‘how’ omvat de waarden en principes, systemen en processen. Alle handelingen die je verricht om je geloof te realiseren. Het ‘hoe’ bevat altijd werkwoorden. Dus niet integriteit, maar ‘altijd het juiste doen’.
 3. Een consistent ‘What’ > Wat doe je?
  Welke producten en diensten zorgen dat je je why realiseert? Welke producten lever je aan wie?

Volgens Sinek is onvoldoende antwoord op de ‘why’ vaak de reden dat je als bedrijf niet écht succesvol wordt. Om mensen te raken, moeten ze zich in jouw ‘why’ kunnen herkennen.

Wat is de ‘Why’ van jouw merk? 
Ben jij net zo enthousiast en wil je je Golden Circle met me delen in ruil voor heldere feedback? Of wil je graag sparren?
Mail hallo@chantalvanheertum.com of bel 06 38 58 33 33. Ik hoop je snel weer eens te zien of te spreken.