Tips voor een succesvolle workshop

Twee weken geleden werd ik gebeld: ‘Wil je een groep mensen leren hoe je een boodschap schrijft die mensen raakt, overtuigt en aan je bindt?’
Een workshop geven over een onderwerp waar ik veel van weet én enthousiast van wordt, dat past perfect. Graag dus!

Nieuwsgierig hoe je middels een workshop kennis én vaardigheden laat groeien?

Deze 7 tips helpen je bij de voorbereiding van een succesvolle workshop:

  1. Start vanuit een sterke focus. ‘Wat wil ik dat mensen weten en kunnen na het volgen van mijn workshop?’ Denk hierbij vanuit de deelnemer: ‘Na het volgen van deze workshop kan ik de meerwaarde van mijn organisatie pakkend op papier zetten.’
  2. Zorg voor een heldere opbouw met een duidelijke tijdspad. Plan niet te strak, het duurt meestal langer dan vooraf bedacht. Behandel liever drie onderwerpen goed, zodat deelnemers het écht begrijpen, dan  vijf onderwerpen half. Toch tijd over? Zorg dat je een extra opdracht achter de hand hebt. O ja, vergeet niet voldoende tijd in te plannen voor vragen.
  3. Jij weet alles over het onderwerp en bent enthousiast. Dus je vertelt, vertelt en vertelt nog meer. Ondertussen haken de deelnemers af… Zorg dus voor voldoende interactie. Wissel theorie af met praktijkopdrachten. Stel regelmatig een open vraag. Zowel over de kennis ‘Wie heeft er weleens van de roze olifant gehoord’ als over de praktijk ‘Herkent iemand dit?’. Het vergroten van de interactie zorgt dat mensen meer leren en beter onthouden.
  4. Gebruik geen moeilijke vaktermen. Vertel een verhaal dat perfect aansluit op de kennis en verwachtingen van deelnemers.
  5. Jouw afsluiting wordt het beste onthouden. Geef een helder overzicht aan tips of een handig stappenplan of strategie mee.
  6. Stimuleer mensen om aan de slag te gaan met de nieuw verworven kennis. Bouw na de workshop een netwerkmoment in, zo vergroot je het netwerk en de kennis van deelnemers.
  7. Last but not least: geniet ervan! Je deelt je kennis met anderen. Prachtig toch? Laat mensen zien dat je enthousiast bent. 

Succes en veel plezier met je workshop. Laat je me weten hoe het gegaan is? 

Chantal van Heertum –  hallo@chantalvanheertum.com – 06 38 58 33 33