Van complexe plannen naar een duidelijk verhaal

Onze hersenen zijn dol op plaatjes. Ze verwerken visuele informatie veel sneller dan tekst. Visuele data worden maar liefst 60.000 keer sneller begrepen dan tekst. Eigenlijk is het logisch. Voor het grote plaatje heb je een plaatje nodig. 

 

Hoe jouw brein werkt
Ons brein houdt van ‘pakketjes informatie’. Visuele info komt binnen als een geheel, waardoor je snel de clou vangt. En die visuals? Die raken je, zorgen dat je betrokken raakt en blijft hangen. Essentieel voor wie gedrag wil sturen. Infographics dwingen je om tot de essentie te komen. Ze laten je de hoofdlijnen zien en helpen je om complexe informatie te versimpelen. Door te focussen op wat écht belangrijk is, maak je je boodschap krachtiger en duidelijker. Het is een kunst om de balans te vinden tussen genoeg informatie geven en toch beknopt te blijven.

Eenvoudig uitgelegd: als je het niet aan een kind kan vertellen…
Einstein zei ooit treffend: “Als je het niet simpel aan een kind van zes kunt uitleggen, begrijp je het zelf waarschijnlijk niet goed genoeg.” Dat raakt precies de kern. Complexe informatie is uitdagend, maar als je deze niet helder aan je doelgroep kunt presenteren, mis je mogelijk nog inzicht of ontbreekt het je verhaal nog aan nauwkeurigheid. Door te visualiseren, help je niet alleen anderen om je boodschap te begrijpen, maar verscherp je ook je eigen verhaal. 

Bij ingewikkelde veranderingen of visietrajecten zijn infographics dan ook perfect. Ze visualiseren het traject en benadrukken belangrijke punten. Ze zijn jouw visuele routekaart, die iedereen dezelfde kant op wijst. 

 

De essentie van infographics
Infographics zijn een krachtig middel omdat ze perfect aansluiten bij hoe ons brein werkt. Ze verbinden beeld met inhoud op een manier die natuurlijk aanvoelt. Voor wie ingewikkelde veranderingen begrijpelijk en toegankelijk wil maken, zijn ze onmisbaar.

Ga jij ook aan de slag met infographics?
Of het nu gaat om een infographic, datavisualisatie, praatplaat of routekaart, ik help je graag de informatie te ontrafelen en jouw boodschap helder over te brengen.

Mijn achtergrond als communicatie adviseur maakt dat ik altijd echt de materie in duik. Door infographics verbind ik het verhaal met creativiteit. Ik zorg voor heldere communicatie, zodat de informatie goed begrepen wordt. Het leukste werk dat ik kan doen, doe ik namelijk bij het maken van een infographic: de inhoud verbinden met design.

Dat doe ik door eerst de kern te pakken: Wat willen we vertellen? Wie moeten het begrijpen? En hoe brengen we dat het best over? Dan visualiseren we de stappen, verbinden de informatie en zorgen dat alles helder is. Soms met een metafoor, soms recht voor zijn raap. Altijd gericht op duidelijkheid en begrip. Bekijk mijn infographics! Klik hier en selecteer ‘infographics’.

Bel 06 38 58 33 33 of mail naar hallo@chantalvanheertum.com, en laten we samen kijken hoe we jouw verhaal het best visueel kunnen vertellen. Want jouw verhaal verdient het om gezien én begrepen te worden.